25 juni 2010

Överraskning!


Vi blev mycket överraskade i tisdags, tisdagen den 22 juni, då styrelsen fick information av Ole Andersson och Konrad Ek på Stadsbyggnadskontoret om hur det nya Kallis-området är tänkt att se ut. Det var något helt annat än det som presenterades i höstas och som vi kommenterade i Helsingborgs Dagblad som något mycket positivt. Det nya förslaget är också ritat av den danske arkitekten Jeppe Aagaard Andersen. Det skiljer sig enormt mycket från det första förslaget.

Planerarna har helt släppt tanken på ett landbaserat kallbadhus. Istället bygger man bastu där bastun ligger idag. Utanför bygger man en 25 meter lång brygga för nakenbadarna - rakt ut i havet. Bryggan är för vardera herr- och damavdelning 4 meter bred. Den yttersta delen är 5 meter bred. Avdelningarna skiljs åt med ett 2 meter högt plank. Bastudelen är ökad med 2 meter på bredden jämfört med nuvarande bastu.

Kolla på 7:an på ritningen - det är bastun. Utanför syns bryggan. Där siffran 12 står är idag damernas nakenbad. I det nya ska det här vara plats för allmänheten. Siffra 4 visar restaurangen.

Utmed stranden byggs ett trädäck som vid Järnvägsmännen och en restaurang i anslutning till Kallis-badet. Varför restaurangen ska ligga där och inte ett kallbadhus, är för att restaurangen ska ha vid utsikt över Sundet.

Familjebadet med gräsmatta och småpooler tas bort helt och ersätts av en lekdel i anslutning till trädäcket.

Det här är ett sätt att öppna stranden för alla helsingborgare, menar stadsträdgårdsmästare och projektledare Ole Andersson. Man kan jämföra det nya badet med Båstads nya kallbadhus, säger han.

Vi ombeds se det hela i ett större sammanhang och den här planen är enligt Andersson ekonomiskt realistisk.

I styrelsen var vi överens om att vi vill ha kvar en bit på stranden för att få skydd för vindarna och ha kvar värdefulla ytor för solbad. Vi tryckte starkt på detta. Men Andersson och Ek anser att nakenbadarna får en en bra plats med bastu och brygga ut i havet. Något egen cafeteria är det inte heller tal om inom badanläggningen.

I diskussion under tisdagsmötet lyssnade Andersson och Ek på våra synpunkter. De ska nu se hur man kan göra zoner för solare på bryggan och också se hur vindskydd och insynsskydd kan sättas upp. Vi blev lovade ett nytt möte i mitten av augusti.

Planerarna från stadsbyggnadskontoret var angelägna om att påpeka att detta inte är det slutgiltiga förslaget. Det kan vara framjobbat i september. Sen vidtar projekteringsarbete i fem/sex månader. Därefter blir det ett anbudsförfarande och efter att en entreprenör antagits, kan rivning och bygge sättas igång. Men eftersom Pålsjöbadet också ska byggas om, kommer en koordinering ske så att åtminstone ett av baden har öppet nästa sommar. Om det blir Kallis, startar inte själva bygget förrän 2012.

0 Comments: